Modell: Bygd: Lengde: Bredde: Bredde per skrog: Vekt: Lastekapasitet: Dybde Tørr/Lastet: Motor: Sengeplasser: Rigg: Seilareal: |
Wharram Tama Moana 2011 37'9" / 11.5 m 14'11" / 4.55 m 3'7" / 1.1 m 1.6 tonn 1.5 tonn 0.45 m / 0.60 m Utenbords 9.9 hk 4 Sprit Sail 35.9 m2 |
Navnet til båten vår betyr båten med håp. Ordet Vaka er velkjent over heile Stillehavet og betyr båt. Tradisjonelt er vaka ein seilekano, akkurat som vår. Hop’e er et ord fra Rovianna språket på Salomonøyene som betyr håp. Det som er signifikant med dette ordet er at før Bibelen blei oversatt så fantes ikkje dette ordet. Men med introduksjonen av Bibelen blei håp introdusert. Vårt ønske er at vi kan introdusere håp over heile Salomonøyene med båten vår.
Designet på denne båten er faktisk fra Salomonøyene, og dens hensikt var å gi tilbake til folket på Salomonøyene.
Et enkelt design er også mer sikkert. James Wharram har basert designet på Polynesiske metoder med et moderne touch.
Seilekanoen har eksistert i tusener av år, og ved å komme i denne båten har vi automatisk bedre innpass i landsbyene.
Ved å ha enkle materialer tilgjengelig lokalt, og ingen fancy hardware, slipper vi å importere deler for vedlikehold.
Båten består av tre, epoxy og tauverk. Ved å ha disse materialene tilgjengelig kan vi reparere alt på båten.
Båten er ment å bygges selv og har gode instruksjoner. Vårt mål er å lære oss denne kunsten og lære det vekk til andre.
Siden begynnelsen av forhandlingene i Februar har selger gått ned i pris fra $32,000 til $20,000 USD, kun for vår organisasjon. De ønsker at båten skal tilbake til Salomonøyene og har tro på prosjektet vårt.
YWAM Solomons står for 10,000 USD, og vi i YWAM Solomon Support Norge skal stå for de resterende 10,000 USD for innkjøpet av båten.
Båten har per i dag basic utrustning med bl.a. to Rocna anker, et sjøanker og lettbåt. Men den har ingen motor, og heller ingen elektronikk.
Før båten seiles til Salomonøyene må vi å utruste den med moderne sikkerhetsutstyr og gjøre den klar for bruk. Andy Smith’s boatyard vil ta på seg store deler av dette.
Planen per i dag er å seile båten fra Filippinene til Salomonøyene med et crew fra YWAM, to fra Salomonøyene og to fra vesten.
Vi har et årlig værvindu fra November til Mars der vinden går i riktig retning. Vi sikter mot å komme oss avgårde i November, noe som gir slingringsmonn om uventede situasjoner oppstår.